Bebekle Çadır Kampı

"Çok güzel bir hafta sonu tatilinin ardından bu deneyimimi mutlaka insanlarla paylaşmam gerektiğini düşündüm. Bebekle çadır kampı yapılır mı, nereye gidilir, başımıza neler gelebilir gibi bir sürü soru işaretiyle çıktık yola ama kesinlikle hiç pişman olmadık, hatta tatile doyamadık 😃"

Diye bir başlık atmıştım aylaaaar önce. O gün kafamda yazmak için toparlamaya çalıştıklarımı şu an hatırlamıyorum ama genel olarak bebekle kamp yapmak için ne lazım, ne değil, konfor olarak ne beklenir ne beklenmez paylaşayım diyorum. Hazır kamp vakti de gelmişken....

Bebekle çadırda kalınır mı?
Tabii ki kalınır. 

Kaç kişilik çadır gerekir?
Bu bebeğinizin çağıyla alakalı. 1,5-2 yaşına kadar aranızda yatabildiği sürede iki kişilik işinizi görür ama tavsiyem 3 kişilik çadır. (bebek tekse)

Nerelerde kamp yapılır?
Kesinlikle kamp alanı olarak hizmet veren tesisleri tercih edin. Doğayla başbaşa olmak bebekle biraz riskli olabilir.

Bebek ne kadarlık olunca daha rahat edilir?
İşin aslı büyümeden gitmek en güzeli. Yürümeye hatta emeklemeye bile başlamadan giderseniz en az sorunu yaşarsınız. Bebek ne kadar hareketliyse siz o kadar kendisine bağlar. Biz 9 aylıkken gittik, emeklemeden önce gitsek daha kolay olurmuş dedik ve yürüyünce işimiz kolaylaşır sandık. Şu an yalnız bırakınca ne kadar uzaklaşabileceğini kestirmek çok zor. Mangallar ilgisini çekiyor(tam bir etobur çünkü), insanların oyunları ilgisini çekiyor... Sürekli bizim alanımızın dışında geziyor, taş topluyor, daha büyük taş görürse oraya yöneliyor, daha da büyüğü için daha uzağa... Yani birimiz salatayı yıkarken diğerimiz mangalı yakamıyor. Sırayla yapıyoruz her işi.

Çadırda bebek üşür mü?
Bahar aylarında gitmediyseniz, ki açık tesis bulamazsınız, üşümez hatta hep beraber terlersiniz uyurken. Yada terlemeyecek konforda havalandırdıysanız bir ince battaniye veya pike hem sizi hem bebeğinizi ısıtmaya yeter. Onu daha kalın giydirmeyin, siz nasıl giyindiyseniz onu da öyle giydirin.

Küçük bebeğe yiyeceği nasıl hazırlayacağız?
Tabii ki mangalda pişecek sebzeleri vermek mantıklı değil (is ve yanıkların sağlıksız olacağını düşünüyorum) Aynı şekilde ateşte, buharlı pişirme yöntemi olarak alüminyum folyoyu da asla önermem. Bunun için en güzeli küçük tüp ve minik tencere. Hatta standart tüp çok büyük gelirse kamp tüpleri var gayet ufak(marka:Nurgaz). Ayrıca kamp alanınızdan elektrik de çekerseniz su ısıtıcısı veya çaycı da işinizi kolaylaştırır. Blender olmadan püre yapamam derseniz onu da kullanırsınız.  Yyaşına yaklaşıp bir etobura dönüşünce iş kolaylaşıyor, özel hazırlığa gerek kalmıyor.

Yanımıza ekstra neler almalıyız?
Kendiniz için neye ihtiyaç duyuyorsanız alın. Fener, sinek kovucu(bitkisel veya bileklik şeklinde), ilk yardım malzemeleri mutlaka olsun. Ayrıca yürüyüşler için eğer bebeğiniz yürümüyorsa kanguru büyük kolaylık sağlar. Yemek konforu içinse mama sandalyesini unutmayın. Emekleyen bebek için yer örtüsü önemli, toprağa da değsin diyebilirsiniz ama o değmekle kalmayıp her bir ot, çöp, taş, toprak, böcek tanelerini ağzına sokmaya başlayınca örtüsüz olmayacağını anlarsınız.
Eğer hala anakucağı kullanıyorsa seyahat sisteminiz varsa şanslısınız. Evdeki konforundan çok bir şey kaybettirmez. Ama size önerim bebe mağazalarında satılan sinekliklerden almanız. Çadırda değil de anakucağında uyursa sinek kovucusuz korursunuz. Bu arada sinekleri uzak tutmanın doğal yollarını ararsanız, limon ve lavanta yağı damlatın ana kucağına veya bebeğin giysisine. Bu yağların kokusu sinekleri uzak tutar.

Güncelleme: Başka bir yazımda uzun uzun liste hazırladım. Buyrunuz...

Sıcak duş bulabilir miyiz?
Bu tamamen şans. Ama size önerim güneşte bırakacağınız bir bidon veya birkaç şişe su. Bebeği üşütmeyeceğiniz kadar ısınıyor, hatta dışı siyah bir bidon olursa çok bile ısınabilir. Ayrıca kamp duşu diye satılan kendisi siyah poşet, su çıkış yeri duş başlığı gibi olan bir şey var. Bence çok mantıklı, alınabilir. 

Tüm bunların dışında kendi tercihiniz olan, bebeğinizle seyahatte olmazsa olmazlarınızı listeleyin. Park yatağını veya hamağını yanında taşıyanlar var. Kendi konforunuz için bebeğin konforu önemli. Nasıl rahat edeceğinizi düşünüyorsanız ona göre hazırlanın. Ama unutmayın kamp en minimalist yaşam şeklidir. Çok giysi yerine kolay yıkanıp ütü gerektirmeyen şeyler alın. Eşyalarınızı en az yer kaplayanlardan seçin. 
Eşinizle koordineli çalışın. Biriniz tatile biriniz çalışmaya gelmediniz. Market benzeri yere yakın olun, kullan at  eşyalar kullanın. Kocaman bir çöp torbasına doldurun, atın gitsin. Bulaşık yıkamak ayrı bir dert. (hele ki soğuk suyla) Temkinli olun ama "ne olur ne olmaz"ları abartmayın.
İyi hazırlanılmış bir kamp 5 yıldızlı otelden daha dinlendirici olabilir. Ama en ufak organizasyon eksiğiyle sonsuza kadar kamptan soğuyabilirsiniz.

Peki siz çıktınız mı bebekle kamp tatiline? Yoksa bu sadece bir fikir de yapan var mı diye mi bakınıyorsunuz? Tecrübelerinizi veya sorularınızı yorum olarak yazın lütfen.

Konu ile alakalı diğer yazılarıma alttaki linklerden ulaşabilirsiniz:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Tatilinde Yiyecek Saklama

İzmir Çevresindeki Kamp Alanları (2019)