Kadın Olmanın Doğaya Etkisi

Dünya dönüyor, teknoloji her alanda ilerliyor. Eski kanatsız, pofuduk pamuklu pedlerin yerini 3mm'lik kanatlı pedler alsa da yok yüzeyleri, yok süper emici iç tabakaları derken her sene pedler başkalaşım geçirmeye devam ediyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da teknoloji önce çevreyi mahvederek ilerliyor, sonra çevreci olmak için değişimin şeklini değiştirmeye başlıyor.
Eskiden anneannelerimiz kaynatıp yıkadıkları bezleri kullanırken annelerimiz pofuduk pamuklu hazır pedleri biz de ince kanatlıları kullandık. Ve malzeme önceleri sadece pamuk çöp, sonra doğada parçalanmayan plastikler haline geldi. Öte yandan pedler daha beyaz, daha parlak hale geldi ki temiz hissi versin bize. Yani daha çok kimyasal: hem doğaya hem de pedi koyduğunuz yer sebebiyle kadın vücuduna... Teknoloji buralarda "mahvetme" aşamasında.

Pedlerle paralel olarak, ülkemizde bakirelerin pek tercih etmediği, tamponlar da benzeri bir aşamada. Farklı olarak daha küçük malzemeler olması ve insan vücuduna girdiği için illa ki (umarım) pamuktan yapılması, paketlemesinde pedler kadar çok plastik kullanılmaması tamponları çevreye karşı bir kaç basamak üste taşıyor. Ama pamukların kimyasalla ağartılması ve vücut içinde uzun süre tutulması durumunda ölümcül Toksik Şok Sendromuna sebep olması kadın vücudu açısından çok da farklı olmadığını gösteriyor.




Bu bahsettiklerim günlük hayatımızda her markette bulabildiğimiz ürünlerle alakalıydı. Şampuanımı bile paraben, SLS, vs. içermesin diye marketten almayan ben neden sağlığım için daha önemli olan bu nesneleri hala marketten almaya devam ediyorum ki??? 

Doğa ve kadın sağlığı için iki farklı alternatif var: Organik ürünler ve Yeniden kullanılabilir ürünler.
Birincisi pahalı, ikincisi iğrenç gelse de kulağa eğer vücudunuz ve çevre için değişimi başlattıysanız sıra regl ürünlerinize gelmiştir ve ikisinden birini tercih edeceksiniz demektir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Tatilinde Yiyecek Saklama

İzmir Çevresindeki Kamp Alanları (2019)